Open_Space

Το Open_Space αποτελεί ένα υβριδικό ερευνητικό project σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα και την Ισπανία, συγκεκριμένα στην Αιδηψό (Welcome to Aidipsos), στην πόλη της Cuenca και σε ορεινά χωριά της Castilla-La Mancha (Investigation Project of the Castilla-La Mancha Province / Trasumancias Residency 2.4). Το 2025-26 είναι επίσης προγραμματισμένο να υλοποιηθεί στην περιφέρεια Ηπείρου, στην πόλη των Ιωαννίνων και στα χωριά των συνόρων, καθώς και στην πόλη Nanchang της περιφέρειας Jiangxi και στη Σαγκάη (International Investigation Program UCLM).

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό έργο που αξιοποιεί την in situ έρευνα, το κείμενο, την καλλιτεχνική-επιτελεστική πρακτική (performance), την περιπατητική περιπλάνηση, τη χρήση των νέων μέσων και τη φωτογραφία. Αυτό το πολυμεσικό εγχείρημα έχει ως στόχο την υβριδική χαρτογράφηση και την καταγραφή διαφορετικών όψεων του δημόσιου χώρου σε ετερόκλητα περιβάλλοντα—αστικά και μη—ανά τον κόσμο. Παράλληλα, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ιδιότυπου, ζωντανού και εξελισσόμενου αρχείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διττή παρέμβαση στον δημόσιο χώρο: υλικά, μέσω της δια ζώσης παρουσίας, και άυλα, μέσω της χρήσης του κυβερνοχώρου (ιστοσελίδα, κοινωνικά δίκτυα κ.ά.).

Κεντρικό στοιχείο της καλλιτεχνικής συνδιαλλαγής με το κοινό αποτελεί η τοποθέτηση in situ ενός αυτοκόλλητου QR code. Μέσω αυτού, οι περαστικοί που επιλέγουν να σταματήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το QR, ανακατευθύνονται σε μια διαδικτυακή σελίδα/εφαρμογή, όπου έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν, μέσα από τη δική τους ματιά, τον τόπο και τον χρόνο, γίνοντας παράλληλα μέρος ενός νέου συμβάντος. Η παρέμβαση αυτή διαταράσσει στιγμιαία τη ροή του χρόνου, δημιουργώντας μια εφήμερη εμπειρία για κάθε έναν από τους περαστικούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της καθοδηγούμενης εμπειρίας, το κάθε άτομο μοιράζεται μια πτυχή της προσωπικής του πραγματικότητας, ενώ ταυτόχρονα εντάσσεται σε μια ευρύτερη συλλογική αφήγηση. Η διαδικασία αυτή παράγει μια αυθόρμητη, ετερογενή καταγραφή, η οποία—μέσα από τη διάδραση μεταξύ κοινού, καλλιτέχνη και τόπου—επιδιώκει την ανακατεύθυνση του βλέμματος από το έξω προς τα μέσα. Παράλληλα, ευελπιστεί να συμβάλει στην επαναδιαπραγμάτευση και τον αναστοχασμό σχετικά με το τι σημαίνει δημόσιο και ιδιωτικό.

Το QR code, ως μια ανοιχτή προς ανάγνωση κρυπτογραφία, παραμένει ως ένα εφήμερο γλυπτό στον φυσικό χώρο, δημιουργώντας έναν νέο τόπο μνήμης, καταγραφής και επικοινωνίας μεταξύ του έργου, του κοινού και του καλλιτέχνη—επιτρέποντας έτσι τη γέννηση νέων ιστοριών. H καλλιτέχνης, στη συνέχεια, επιχειρεί, μέσα από την οικειοποίηση και ενσωμάτωση των δεδομένων, να καταστήσει την εμπειρία μέρος της δικής της σωματικότητας. Τα δεδομένα, ως αναπόσπαστο στοιχείο της πρακτικής της, επηρεάζουν και αναδιαμορφώνουν την καλλιτεχνική της προσέγγιση, δημιουργώντας νέες κάθε φορά μορφές.

ENG   ES

CHRISTIANA DAFNI TATSI
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share